De Lamborghini Murciélago

lamborghini murcielagoDe lamborghini met belgische roots

De Lamborghini Murciélago is een sportauto van het Italiaanse merk Lamborghini en dateert van 2002.  Toch heeft deze sportauto Belgische roots vermits deze ontworpen werd door de Belg Luc Donckerwolke.  De Murciélago moest de Diablo komen opvolgen.  Het is een tweedeurs sportcoupé, die in 2004 een roadster-broertje kreeg.

Een beetje geschiedenis

Deze tweezits coupé dateert dus van 2002.  Bij de verschijning had de auto er al een hele geschiedenis op zitten.  Lamborghini was namelijk al een hele poos bezig om een opvolger te bedenken voor de Diablo.  Maar toen het bedrijf in 1998 overgenomen werd door Audi, werden de plannen van Lamborghini in de prullenmand gekieperd.  Luc Donckerwolke kreeg toen de opdracht om de oude Diablo te restylen.  Hij ontwikkelde zo de Diablo 6.0 VT die al verdacht veel gelijkenissen had met de Murciélago.  Toen het tussen Donckerwolke en de designstudio Bertone moeilijker verliep, besloot de Belg om zelf in te staan voor het volledige ontwerp van de nieuwkomer, waardoor in 2002 de Murciélago geboren werd.
In 2006 werd de Murciélago vervangen door een krachtigere versie die de naam LP640 meekreeg; maar in 2010 werd opnieuw een versie van de Murciélago gebouwd.  Lamborghini heeft echter reeds aangekondigd dat met het huidge model definitief afscheid zal genomen worden van de Murciélago.
De naam Murciélago is afkomstig uit de wereld van het stierenvechten, iets wat niet uitzonderlijk is voor Lamborghini.  Tijdens een gevecht in 1879 spaarde de matador Rafael Molina het leven van de stier Murciélago omdat het dier zo sterk was dat het na 24 steken nog steeds strijdvaardig was.

De cijfers

De Murciélago heeft een motor van 6.496 cc en 12 cilinders.  Per cilinder beschikt het voertuig over 4 kleppen.  Onder de motorkap schuilen 641 pk en een maximaal koppel van 660 Nm.  Al dit fraais zorgt voor een topsnelheid van 330 km per uur en brengt je in 3,7 seconden naar 100 km per uur.

Enkele weetjes over de Murciélago

Deze snelheidsduivel kwam reeds voor in de film Batman Begins.  Hierin was hij de auto van Bruce Wayne.
Ook leuk om weten is dat er van deze auto wereldwijd slechts één is met een automatische versnellingsbak.  Een vrouw die geen handgeschakelde auto wil kreeg het voertuig cadeau van haar echtgenoot die een smak geld neertelde om het voertuig tot een automaat te laten ombouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven