De McLaren F1

Het ontstaan van Mc Laren F1

mclaren f1De Mc Laren F1 is een sportauto die ontworpen werd door de Mc Laren groep, die vooral bekend is omwille van zijn formule 1 – team.  Deze supersnelle en toch wel eigenzinnige sportauto werd in 1994 ontworpen Gordon Murray, die in formule 1 middens een gekend persoon is.  In 1998 werd de laatste Mc Laren F1 gebouwd.

Voor de motor ging men de mosterd bij BMW halen.  Er werd een 6,1 liter V12 motor in de auto gebouwd wat een topsnelheid van 386,5 km per uur opleverde.  Hiermee stond de Mc Laren F1 op de eerste plaats in het rijtje van de supersnelle auto’s tot in 2005 de Koenigsegg CCR deze plaats kwam innemen.

Typische zaken omtrent de Mc Laren F1

Deze supersnelle Mc Laren F1 had een hitteschild in bladgoud.  Ook typisch voor het voertuig was dat de bestuurderszetel in het midden van de auto stond en aan weerszijden van deze zetel was er een passagierszetel.  De firma beweerde dat men op die manier een beter zicht had op de weg.  Ook typisch aan deze auto is dat hij gebruikt werd om te racen met in 1995 een eerste prijs in de 24 uur van Le Mans.

De deuren van het voertuig zijn van het type vlinderdeuren, wat betekent dat zij dus omhoog gaan.

Enkele cijfers van de Mc Laren F1

In de McLaren F1 zit dus, zoals reeds vermeld een BMW 6,1 liter V12 motor van 627 pk.  Die brengt het 1125 kg zware voertuig in 3,2 seconden naar 100 km per uur.  Het is natuurlijk niet de bedoeling om bij die 100 km per uur te blijven.  Je kan een pak verder gaan, namelijk tot 386,4 km per uur.

Het schoeisel van deze auto bestaat uit banden die door Goodyear en Michelin speciaal en uitsluitend ontworpen werden voor de McLaren F1.  Vooraan gebruikt men 235/45ZR17 banden en achteraan 315/45ZR17.

Het comfort van de McLaren F1

In vergelijking met andere supersnelle sportwagens, is de McLaren F een auto die behoorlijk wat comfort biedt.  Zo beschikt de auto over air conditioning, elektrische raamontdooiing, elektrisch bedienbare ramen, centrale deurvergendeling, een stereo-installatie van Kenwood, four-lamp high performance koplampen, mistlampen en achteruitrijlichten, een EHBO-koffertje, op maat gemaakte bagagezakken die precies passen in de opbergvakken van de auto en zelfs een op maat gemaakte golfzak.  Airbags daarentegen zijn er nergens in het voertuig te bespeuren, maar al bij al is de McLaren F1 toch wel één van de beter uitgeruste supersnelle sportwagens.

Terug naar boven