Mercedes SLR: volg de ster

Mercedes SLRDe wieg van de Mercedes SLR

De Mercedes Benz SLR is een sportwagen die voortkomt uit een samenwerking tussen Mercedes Benz en Mc Laren Cars.  Daarom moet de auto eigenlijk een Mercedes-Benz SLR Mc Laren genoemd worden.
Het team McLaren en Mercedes oogstte in de Formule 1 wereld al heel wat successen; wat uiteindelijk de SLR als kind opleverde.  Kenners beschouwen de SLR Mc Laren zowat als het beste dat zowel Mercedes als McLaren ooit hebben geproduceerd.

De cijfers

De Mercedes SLR beschikt over een 5,4 liter V8 motor van AMG.  AMG staat al jarenlang bekend als het tuningbedrijf van Mercedes-Benz.  Die motor levert een vermogen van 623 pk en een koppel van 780 Nm.  Oorspronkelijk was het de bedoeling om een V12 motor in de SLR te monteren, maar omdat die niet paste heeft men uiteindelijk gekozen voor een V8.  De topsnelheid bedraagt 335 km per uur en in 3,8 seconden sprint men van 0 naar 100 km per uur.  Wil je naar 200 km per uur dan heb je 10,5 seconden nodig.

Van het model werd een speciale versie gemaakt, de SLR 722 Edition.  Het getal 722 heeft men gehaald van het startnummer van de fameuze Mercedes-Benz 300 SLR in 1955.  Dit speciale model beschikt over 650 pk en haalt 340 km per uur.  Om naar 100 te sprinten heb je 0,2 seconden minder nodig dan de “gewone” SLR.

Hoe de SLR typeren ?

Sommigen beschouwen de Mercedes SLR als een verwaand nest uit de SL klasse van Mercedes, anderen zien het meer als een heus racepaard.  De SL65AMG zet ongeveer dezelfde prestaties neer en kost de helft minder, wat inderdaad er kan toe leiden dat je de gedachtegang van verwaand nest zou kunnen volgen.  Neem daarbij dat je de luxe van een heuse Mercedes wel moet missen in een SLR, want je kan niet beschikken over parkeersensoren, verwarmde zetels, distronic of hydraulische vering.  Anderzijds beschikt het voertuig wel over een automatische versnellingsbak wat de idee van een sportwagen helemaal kan doen vergeten.  Is de SLR dan een auto om de kinderen af te halen op school of is het een schizofreen die denkt dat hij eigenlijk een beetje van alles is ?
De SLR biedt heus wat een sportauto kan aanbieden.  En voor een prijs die ruim het half miljoen euro overstijgt mag dat ook wel.  Wie ooit in zo’n SLR reed (en over voldoende liquide middelen beschikt) is doorgaans meteen verkocht voor het compromis tussen Mercedes-Benz en McLaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven