Zweedse snelheid: de Koenigsegg CCR

koenigsegg ccrDe Zweedse fabrikant van supersnelle wagens

De Koenigsegg CCR heeft Zweden enige tijd aan de top gesteld van snelle productiewagens.  Deze sportauto is een product van het Zweedse Koenigsegg en verdrong in 2005 de Mc. Laren van de eerste plaats.  Deze Mc Laren stond qua snelheid 12 jaar lang op de eerste plaats van de productiewagens met een topsnelheid in rechte lijn van 386,7 km per uur.  De Koenigsegg CCR verbrak dit record met een snelheid van meer dan 395 km per uur.
Lang mochten de Zweden echter niet genieten van dit snelheidsrecord want nog hetzelfde jaar verbrak de Bugatti Veyron dit record door een topsnelheid te halen dat de kaap van de 400 km per uur overschreed.

Enige technische informatie over de CCR

Deze Koenigsegg is een tweezitter.  De dakpanelen zijn verwijderbaar.  Het snelheidsmonster is uitgerust met een motor van 4700 cc V8 met vier kleppen per cilinder en twee superchargers.  Dit levert een maximaal vermogen op van 817 pk en een maximaal koppel van 920 Nm.  De wagen is gebouwd in carbonfiber, kevlar en aluminium.  Hierdoor weegt de wagen iets minder dan 1.200 kg.  Als je van stilstand naar 100 km per uur sprint moet je je adem amper 3 seconden inhouden.

Een stukje geschiedenis

Met de CCR bracht Koenigsegg zijn derde model uit.  Dit gebeurde in 2004 op het autosalon van Geneve.  Deze CCR was de opvolger van de CC8S en kreeg bij zijn lancering meer vermogen mee.  Qua uiterlijk verschillen de modellen van Koenigsegg niet echt veel.

De oprichter van het merk is Christian von Koenigsegg die in zijn autofabriek een 45-tal mensen tewerk stelt.  Het eerste model, de Koenigsegg CC, werd in 1997 gepresenteerd.

Men heeft enige tijd gedacht dat Koenigsegg de reddende engel zou zijn voor Saab, de andere Zweedse autofabrikant, die in serieuze moeilijkheden kwam door de problemen bij General Motors.  Toch heeft men van een overname afgezien.

Wie nog een Koenigsegg CCR wilt aanschaffen, zal in de tweedehandsmarkt op zoek moeten gaan want in 2006 is de productie van dit model gestopt.  Het jongste kind van Koenigsegg is de Agera die de kaap van de 400 km per uur mooi overschrijdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven